вторник, 22 мая 2018 г.

У кожній місцевості проживають різні види тварин.
У наших лісах водяться зайці-русаки, лисиці, козулі, кабани, білки, лісові куниці, лісова і сіра миші, кроти. Навесні тишу лісів порушує багатоголосе птаство. Повертаються з вирію шпаки, трясогузки, зозулі, мухоловки. До води прилітають качки, кулики, чайки.
Поблизу водойм повільно походжають довгоногі лелеки. У лісах водяться трав’яна жаба, квакша, ропуха. Влітку та восени під гнилими колодами, пеньками скупчуються ящірки і звичайні гадюки, які тут і зимують. Живуть у лісі в мурашниках руді мурашки. Серед мешканців лук і річкових долин розповсюджені степові жайворонки. Тут гніздяться сороки, шуліки, на водоймах багато диких качок, гусей, куликів. У водоймах області водяться щуки, карасі, судаки, лящі, коропи, соми.
Рідкісні види тварин занесені до Червоної книги. Червона книга – це перелік видів тварин і рослин, яким загрожує повне знищення. Тому тварини і рослини, занесені до Червоної книги, охороняються законом і їх забороняється знищувати.
Серед них – куниця лісова, тхір степовий, борсук, видра, лелека білий, чапля сіра, лебідь-шипун, ластівка берегова, ящірка прудка.
Для збереження окремих видів тварин створюються заповідники. Заповідні території – це значні площі, де охороняють тварин і рослини.
Кожен з нас повинен знати, як поводитися у спілкуванні з тваринами. Більшість тварин небезпечні, їх потрібно триматися осторонь. Багато тварин – переносники небезпечних хвороб (сказ, лептоспіроз). Але тварини потребують від людей допомоги і захисту.

У кожній місцевості проживають різні види тварин. У наших лісах водяться зайці-русаки, лисиці, козулі, кабани, білки, лісові куниці, лісо...